האם ובניה 22, גיבתון

7 מיומנויות שיש להורים טובים

כל הורה רוצה להיות הורה טוב כי זו הדרך ללמד את הילדים להיות הגרסה הכי טובה של עצמם.

יש שם בחוץ, המון טיפים לאיך להיות הורה טוב ואז עולה השאלה מה נכון ומה פחות, מה עובד ומה לא עובד ובכלל למי יש זמן לקרוא את כל הטיפים האלו.  אז לאחר לא מעט שנים בהדרכות והכוונה של הורים ובני נוער, הנה לכם שבעה מיומנויות שלדעתי הם הבסיס לכל הורה טוב.

  1. לתת פוקוס להתנהגות חיובית מאשר להתנהלות שלילית.

מגיל צעיר מחנכים אותנו להתמקד בלראות את השלילי. שאלו את עצמכם, כשהייתם מתבגרים או אפילו צעירים יותר וחזרתם הביתה בסוף שנת הלימודים עם תעודה, מה היו הציונים שההורים שלכם היו שמים עליהם דגש- הטובים או הפחות טובים? ככל שניתן פוקוס להתנהגות שלילית כך נחזק את אותה התנהגות ונקבל ממנה אף יותר. ילד שמקבל תגובה על כל התנהגות רעה שלו, יתחיל להפנים שהוא באמת רע וזו הסיבה שהם חסרי מוטיבציה לשנות את התתנהגות מכיוון שהם מזדהים עם התווית ששמו להם על המצח כ"בעייתיים".

תזהו, תגמלו ופרגנו להתנהגויות טובות, גם אם זה מצריך מכם לנשום עמוק ולעשות מאמצים כבירים. 

  1. ללמד ילדים לדאוג לאחרים

מחקרה של לארה אקנין¹ מגלה לנו שלמרות שבני אדם עלולים להיות מרוכזים בעצמם, אנחנו יכולים להיות מאושרים יותר כאשר אנחנו דואגים למישהו אחר. הנתינה היא בעדיפות ראשונה מאשר לעשות משהו בשביל הנפש והיא תורמת עוד יותר כאשר הנותן מקריב משהו מעצמו.

  1. בלי צעקות בבקשה.

אף אחד לא יכול להיות מושלם ובטח שלא טלית שכולה תכלת. שהמתבגר/ת שלך מטריפים אתכם, יהיה קשה מאוד בלי להרים את הטון או לצעוק. ועדיין, מחקרה של מינג-טה וונג² (חוקרת פסיכולוגיה חינוכית) טוען שצעקות אינן משרתות אף אחד מהצדדים ואף מחמירות את ההתנהגות.

גישה יעילה יותר היא לנסות להבין מה הסיבה להתנהגות ולהכניס היגיון בתוך השיגעון.

  1. "ליישר קו" עם ההורה השני.

מחקרים מראים שילדים שגדלים במשפחות שבהן ההורים מסוכסכים, נלחמים, מנגישים שתי דעות וגישות שונות, יהיו פחות מאושרים מילדים שגדלים בסביבה מאוחדת וההורים פועלים כגוף אחד.  

  1. לחנך ילד להיות עצמאי.

בתקופתנו הורים רבים מתקשים לתת לילד לפעול בכוחות עצמו אלא פועלים במקומו, למרות שטוענים שהיו רוצים שהילד ילמד לקחת אחריות ושיהיה עצמאי. הורות מסוג זה נקראת הורות 'הליקופטרית' (הורים שתמיד מגוננים על הילדים, מתערבים להם כמעט בכל דבר- גם כשלא צריך, ובעיקר לא מאפשרים לילד להתמודד בכוחות עצמו). במחקר מרתק של לארי נלסון³ נמצא כי ילדים שגדלים בהורות 'הליקופטרית' לרוב מראים פחות הצלחה בתחום הלימודי (גם בגילאים מאוחרים יותר), ההערכה העצמית שלהם נמוכה והיכולת שלהם להתמודד מבחינה חברתית ירודה.

תנו להם לעשות טעויות ולקחת אחריות. לבחירות של כל אחד מאיתנו יש השלכות טובות ופחות טובות, ואין שיעור טוב יותר מאשר להתמודד איתם בכוחות עצמך.

  1. צרו תחושת ביטחון

מחקרים רבים מראים שילדים שגדלים עם תחושת ביטחון חזקה במהלך שנותיהם הראשונות מתפקדים טוב יותר בבית הספר ומפתחים מערכות יחסים בריאות יותר מאלה שלא. תוכלו תמיד לייצר תחושת ביטחון דרך חיזוקים, הפגנת כבוד והקשבה לצרכים ולרגשות שלהם. לומר "אני אוהב אותך" מדי יום זה מצרך חשוב ומשמעותי. תהיו כמה שיותר אותנטיים ואמינים לגבי ההבטחות שלכם, כי הבטחות צריך לקיים.

  1. תפתחו אצל הילדים חוסן נפשי.

אנג'לה דאקוורט, פרופסור לפסיכולוגיה ומחברת הספר 'גריט', גילתה את החשיבות של התמדה ותשוקה כתכונה משמעותית להצלחה בחיים. תוכלו לפתח חוסן נפשי בעזרת חיזוק על הדרך שלהם ופחות על התוצאות, לעודד אותם לקחת על עצמם משימה מאתגרת, לזהות מה התשוקה שלהם, במה הם ממש טובים בו, לחזק את התקווה שלהם דרך התבוננות על סיטואציה דרך 3 שאלות פשוטות: מה קרה? למה זה קרה? ומה ניתן לעשות אחרת או טוב יותר בפעם הבאה? שתפו את הילדים ברשותם על האתגרים שחוויתם ואיך התגברתם עליהם והכי חשוב הוא להסביר להם שלא משנה כמה פעמים הם נופלים, הכוונה היא לקום כמה שיותר מהר.

https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0039211 (1)

https://www.livescience.com/39400-harsh-verbal-discipline-teens-behavior.html (2)

https://news.byu.edu/news/helicopter-parenting-backfires-study-shows (3)

אם זה נשמע טוב, בואו נדבר! שיחה טלפונית קצרה איתי, תעזור לך לקבוע אם צרכי הנער/ה שלך והגישה שלי כמאמן אישי לבני נוער הם המתאימים ביותר.

דילוג לתוכן